Schaamte(loos)

Ik heb net in de auto met verbazing zitten luisteren naar Radio 1. Het onderwerp van deze middag was “vliegschaamte”. Drie kakelende dames (en een heer) vertelden mij dat héél veel Nederlanders er last van hebben… serieus! Even dacht ik nog dat ze misschien vliegangst bedoelden, maar nee het ging wel degelijk over vliegschaamte. Even ter verduidelijking, dit betekent dat een behoorlijk aantal mensen niet tegen collega’s of familie durft te vertellen dat ze hun vakantiebestemming opzoeken met een vliegmachine, omdat dat slecht is voor het milieu en ze zich dus dood generen.

Eén van de dames gaf – ter zitting – toe dat ze een paar keer per jaar het vliegtuig pakt, maar ter compensatie at ze geen vlees. Alhoewel, soms, misschien één keer per maand deed ze dat wel en dat zorgde dan meteen voor plaatsvervangende “vlees-schaamte”. De meneer was afgelopen zomer met vrouw en kinderen naar Italië geweest; met de trein! De gezinsauto hadden ze thuis laten staan. Eén van de gepassioneerde milieudames vroeg hem dan ook meteen waarom hij een auto had. Nou, we kunnen ons leven natuurlijk niet stil laten staan en die benzinevreter wordt deze week nog vervangen door een elektrisch exemplaar; ze kregen namelijk last van “auto-schaamte”. Al was volgens een van de dames een elektrische “heilige koe” ook niet helemaal onschuldig voor wat betreft de milieu-schaamte vraag.

Ik dacht nu gaan we het krijgen; gas-schaamte, airco-schaamte, betonnen-tuin-schaamte, ik-sproei-mijn-tuintje schaamte of koffie-schaamte. Citaat van koffie (on)minnende milieuactivisten “Drink je zwarte koffie, dan is de invloed op het klimaat relatief laag. De impact van een kop cappuccino of koffie verkeerd is al snel vier keer zo hoog”.

Enfin er kwam een abrupt einde aan dit item, want de tijd zat erop… ik voelde een soort van “out-of-time schaamte” opkomen, maar gelukkig had ik die snel overwonnen. Schaamteloos leven wordt nog wel een dingetje vrees ik de komende decennia, dus vlieg er eens – schaamteloos – uit en leef zonder gêne!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s